دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 7)

خورشیدلرزه ها

 

در این قسمت از دانستنی های جالب زلزله به پدیده لرزه های خورشیدی میپردازیم. زلزله تنها مختص کره زمین نیست و در سیارات دیگر نیز مشاهده میشود. اما یکی از جالبترین پدیده های لرزه ای, مخصوص خورشید است. موجهای لرزه ای خورشیدی همانند آنچه در کره زمین اتفاق می افتد منتشر میشوند. این پدیده اولین بار در 9 ژولای 1996 توسط دانشمندان مشاهده شد. خورشیدلرزه مشاهده شده دارای انرژی با بزرگی 40,000 برابر انرژی زمین لرزه عظیم 1906 سانفرانسیسکو بود.

تخمین زده شد خورشیدلرزه مذکور برابر با لرزه ای با بزرگی 11.3 در مقیاس ریشتر بود و موجهای ایجاد شده از آن همانند موجهای بوجود آمده بر سطح آب بود. اما بر خلاف موجهای آب که با سرعت تقریبا یکنواختی حرکت میکنند, موجهای این خورشیدلرزه با سرعت اولیه 35,000 کیلومتر بر ساعت تا سرعت نهایی 400,000 کیلومتر بر ساعت شتاب میگرفتند. به گفته دکتر کرگ دفاستر, محققی که برای ناسا و ESA کار میکند, انرژی آزاد شده از این خورشیدلرزه برابر بود با پوشاندن سطح کره زمین با دینامیت و منفجر کردن همزمان آنها. اما با این وجود, موجهای انتشار یافته به نظر پرقدرت تر از آن میرسند که توسط چنین لرزه ای ایجاد شده باشند و این موضوع هنوز به درستی شناسایی نشده است که چطور لرزه ای با بزرگی برابر با 11.3 ریشتر, توانسته باعث انتشار چنین موجهایی شود.

گفتنی است مریخ لرزه ها و ماه لرزه ها نیز وجود دارند. در مریخ نیز صفحات تکتونیکی مشاهده شده است اما تعداد لرزه ها بسیار بسیار محدود است. در ماه نیز لرزه های نسبتا زیادی وجود دارد اما بزرگی آنها در مقایسه با لرزه های کره زمین بسیار کمتر است. ماه لرزه ها توسط زلزله سنجهایی که توسط آپولو 12 تا 16 بر روی ماه قرار گرفت بررسی شدند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *