بایگانی دسته: زلزله و زمین لرزه

زلزله چرا رخ می دهد؟ (در ادامه مقاله پیشگویی زلزله)

اواخر سال 1389 مقاله ای با عنوان “پیشگویی زلزله مرگبار بعدی ایران (مقاله ای نه چندان جدی!)” در سیویلتکت منتشر شد که در آن در حکم تحلیلی آماری (و البته برای تاکید مجددا غیر علمی) مناطقی بر روی نقشه ایران مشخص شد که احتمال زلزله آنها در سال 1396 وجود دارد. متاسفانه بعد از 7 سال تصادفا در نزدیکی یکی از مکانهای مشخص شده – کرمانشاه – زلزله فجیعی رخ داد که جان بسیاری از هموطنان رو گرفت. و البته از چند روز پیش زلزله های کوچکتری در کرمان رخ داد (و همچنان ادامه دارد) که جای نگرانی دارد. تصویر زیر زلزله های اخیر ایران که بزرگتر از 4 ریشتر هستند را نشان میدهد (وبسایت مرکز لرزه نگاری کشور)

زمین لرزه های چند روز اخیر ایران
زمین لرزه های چند روز اخیر ایران

ادامه خواندن زلزله چرا رخ می دهد؟ (در ادامه مقاله پیشگویی زلزله)

تکنولوژی ضد زلزله سنتی ژاپن

پاگودای ژاپنی

ژاپن یکی از زلزله خیز ترین کشورهای دنیا است. از زمان ساخت پاگودا معبد هوریوجی در سال 607 میلادی, ژاپن بیش از 46 مرتبه با زلزله های با بزرگی 7 ریشتر یا بیشتر لرزیده شده است. اما هنوز این ساختمان چوبی 5 طبقه که یکی از قدیمی ترین سازه های چوبی باقیمانده است, استوار و پا برجا قرار دارد. اما چگونه؟ چه تکنولوژی در این سازه و سازه های مشابه آن بکار برده شده است که زلزله های عظیم در طی چند صده نتوانسته اند آنرا از بین ببرند؟

ادامه خواندن تکنولوژی ضد زلزله سنتی ژاپن

دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 10)

تاثیر زلزله بر طول روز - دانستنی های جالب زمین لرزه 

آیا میدانستید زلزله میتواند باعث کوتاه شدن طول روز شود؟ این یافته ی دانشمندان پس از زلزله 8.9 ریشتری سال 2011 بود که ژاپن را لرزاند. طبق بررسی های صورت گرفته, زلزله مذکور باعث افزایش سرعت چرخش زمین گشته و طول روز را به میزان 1.8 میکروثانیه کوتاه کرده است. دلیل این افزایش سرعت جابجایی میزان قابل توجهی از جرم زمین به نزدیکی خط استوا بود که به دلیل لرزش زلزله صورت گرفت.

ادامه خواندن دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 10)

دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 9)

جزیره ی زلزله -  earthquake-island

در صبح 3 مهر 1392, یک زلزله با بزرگی 7.7 ریشتر قسمت جنوب غربی بلوچستان پاکستان را لرزاند. بعد از این زلزله یک جزیره جدید در 2 کیلومتری ساحل شهر گوادر ظاهر شد! این جزیره که نام “جزیره زلزله” برای آن انتخاب شد, گمان میشود یک گِلفِشان باشد. گلفشان یک پدیده طبیعی است که طبق آن گِل و لای زیر زمان به صورت چشمه وار به سطح زمین آمده و به مرور زمین شکل مخروطی به خود میگیرد. میتوان این پدیده را به یک آتشفشانی تشبیه کرد که به جای گدازه های آتشفشانی, گِل فوران میکند.

با وجود اینکه ظهور ناگهانی این جزیره توجه بین المللی زیادی را به همراه داشت, برای مردم منطقه زیاد تعجب آور نبود. برخی از ساکنین پر سن و سال تر شهر ساحلی ادعا میکنند در زمان یک زلزله در سال 1968 نیز آنها یک جزیره در همان نقطه دیده بودند.

ادامه خواندن دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 9)

دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 8)

man-made-quakes

تاثیر بشر بر روی کره زمین تنها به هوا, زمین و آب محدود نیست, بلکه تا زیر پوسته زمین هم از طرز زندگی ما انسانها تاثیر میپذیرد. همانطور که میدانید, زلزله بصورت طبیعی از حرکت صفحات تکتونیکی زیر پوسته زمین ایجاد میشود. اما فعالیت انسانها نیز باعث ایجاد زمین لرزه هایی با بزرگی های مختلف میشود.

ادامه خواندن دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 8)

دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 7)

خورشیدلرزه ها

 

در این قسمت از دانستنی های جالب زلزله به پدیده لرزه های خورشیدی میپردازیم. زلزله تنها مختص کره زمین نیست و در سیارات دیگر نیز مشاهده میشود. اما یکی از جالبترین پدیده های لرزه ای, مخصوص خورشید است. موجهای لرزه ای خورشیدی همانند آنچه در کره زمین اتفاق می افتد منتشر میشوند. این پدیده اولین بار در 9 ژولای 1996 توسط دانشمندان مشاهده شد. خورشیدلرزه مشاهده شده دارای انرژی با بزرگی 40,000 برابر انرژی زمین لرزه عظیم 1906 سانفرانسیسکو بود.

ادامه خواندن دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 7)

دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 6)

زلزله در کشور شیلی

در این قسمت از دانستنی های جالب زلزله, به معرفی زلزله ای میپردازیم که یک شهر کامل را 3 متر به سمت غرب جابجا کرد!

وقتی از زلزله صحبت میشود, خیلی از ما به یاد کشور ژاپن می افتیم به دلیل تعداد زیاد زلزله هایی که دارد. اما پر زلزله ترین کشور جهان در واقع شیلی است. این کشور چون در نزدیکی منطقه ای است که به نام “حلقه آتش” شناخته شده است, تقریبا بصورت روزانه شاهد چندین زلزله میباشد. منطقه حلقه آتش جایی است که دو صفحه تکتونیکی کره زمین به همدیگر فشرده میشوند و باعث زلزله های شدیدی شده است که در کمتر جای دیگر کره زمین سابقه داشته است. اما در سال 2010, زلزله ای با شدت 8.8 ریشتر باعث شد تا شهر کنسپسیون (Concepcion)  در این کشور حدود 3 متر به سمت غرب حرکت کند. این حرکت توسط تیمهایی از محققین از 4 دانشگاه آمریکایی به کمک GPS بررسی شد. البته شهرهای دیگری از جمله پایتخت شیلی, سانتیگو و همچنین پایتخت آرژانتین, بونس آیرس نیز هر کدام به ترتیب 28 و 4 سانتی متر نیز جابجا شدند, با وجود اینکه بونس آیرس 1300 کیلومتر دورتر از کنسپسیون است. همین جابجایی ها باعث شد تا زلزله مذکور, به گفته تعداد زیادی از محققین فعال در این زمینه, یکی از مهمترین زلزله های بررسی شده نام بگیرد. البته این زلزله معروف و مهم جان 523 نفر را با گرفت و بیش از 1.5 میلیون نفر دیگر را بی خانمان کرد. هر چند اگر همین زلزله در تهران رخ میداد شاید تعداد بازماندگان 523 تن هم نمیشد.

مهمترین زلزله شناخته شده - زلزله ای که شهری را جابجا کرد

دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 5)

لرزه های یخی - پدیده ای نادر

در این بخش از دانستنی های جالب راجع به زلزله, به پدیده نادر لرزه های یخی میپردازیم.

لرزه های یخی (Ice quakes یا Cryoseisms) زمانی رخ میدهند که رطوبت زیر سطح زمین به دلیل افت ناگهانی درجه هوا یخ زده و دچار انبساط میشود. این انبساط که به دلیل تغییر حالت آب از مایع به جامد است, باعث بوجود آمدن تنش در سطح زمین میشود. زمانی که این تنش زیاد بشود, بصورت ناگهانی باعث ترک خوردن زمین شده و صدای بلندی آزاد میشود. این پدیده چیزی همانند اتفاقی است که در صفحه های تکتونیکی در هنگام زلزله می افتد با این تفاوت که دلیل آن سرما و آب بوده و همچنین معمولا تنها خسارات کم و محلی از لرزه های یخی مشاهده شده است. گفته میشود در اکثر مواقع افرادی که بیش از صدها متر از اپیسنتر لرزه های یخی هستند, حتی متوجه آن نمیشوند. با این وجود گاهی اوقات لرزه های یخی با زمین لرزه اشتباه گرفته میشود و باعث وحشت افراد میشود. این اتفاق بیشتر در کشور کانادا و بخش شمال شرقی کشور آمریکا رخ میدهد.

ادامه خواندن دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 5)

دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 4)

دریاچه ریل فوت - Reelfoot Lake

شاید تصور کنید تنها چیزی که زلزله به همراه خود می آورد مشکل, دردسر ,مرگ و تخریب باشد اما همیشه این چنین نیست. دریاچه Reelfoot در تنسی آمریکا یک نمونه از عوارض مثبت زلزله است. این دریاچه به دلیل سری زلزله های New Madrid در بین سالهای 1811 تا 1812 شکل گرفت. گفته میشود در مدت تنها 5 ماه, ساکنین ناحیه بیش از 2000 زلزله را احساس کردند. پس از مدتی ساکنین متوجه شدند بیشتر حفره های ایجاد شده در زمین (که باعث بلعیده شدن افراد متعددی شده بود) دارای دهانه هایی از شمال به جنوب هستند, به همین دلیل افراد درختهایی را در نزدیکی محل اسکان خود بریده و از شرق به غرب قرار میدادند تا در صورت باز شدن دهانه زمین بتوانند این درختها را بگیرند و از آن مانند پل برای جلوگیری از افتادن داخل حفره ها استفاده کنند. البته مشخص نیست آیا واقعا افرادی توانستند با این روش جان خود را نجات دهند یا خیر.

ادامه خواندن دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 4)

دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 3)

طوفانهای زلزله - earthquake storms

صحنه ای از ساختمانهایی که دچار ریزش شده اند, آتشسوزی ناشی از لوله های گاز ترکیده شده, اجسادی که در زیر آوار مانده اند و صدای شیون و گریه به نظر میرسد پایان یک زمین لرزه بزرگ باشد. اما همیشه اینگونه نیست. طبق نظریه طوفانهای زلزله (Earthquake Storms) که توسط پروفسور Amos Nur ارائه شده, یک زمین لرزه بزرگ میتواند یک سری زمین لرزه بزرگ دیگری را در همان صفحه تکتونیکی آزاد کند. حال این زمین لرزه ها ممکن است تا یک ماه دیگر یا حتی تا چند سال دیگر رخ دهند اما همگی به دلیل همان زلزله اولیه هستند. وی با مطالعه یک سری از زلزله های قدیمی و جدید این نظریه را توسعه داده است.

ادامه خواندن دانستنی های جالب راجع به زلزله (قسمت 3)