بایگانی دسته: فاجعه های مهندسی

فاجعه های مهندسی: سیل 1953 دریای شمالی – هلند (قسمت 1)

North sea flood 1953 -   Watersnoodramp_1953 - فاجعه سیل سال 1953 هلند

سیل سال 1953 دریای شمالی ( در هلند به Watersnoodramp به معنای فاجعه سیل معروف است ) یک سیل بسیار عظیم بود که به دلیل طوفان سنگین ایجاد شد. این سیل در شنبه شب مورخ 31 ژانویه و صبح 1 فوریه 1953 رخ داد. این سیل خسارات زیادی را به هلند, بلژیک, انگلیس و اسکاتلند وارد کرد اما در این بین بیشترین خسارت هم از لحاظ جانی و هم مالی به کشور هلند وارد شد.

ترکیب موجهای عظیم و طوفانهای باد پرسرعت در این منطقه باعث شد سطح آب دریای شمالی بصورت محلی بیش از 5.6 متر افزایش یابد. این موضوع باعث شد آب بندها (دریابندها) که برای جلوگیری از وقوع سیل احداث شده بودند, تخریب شده و با توجه به اینکه قسمتهای زیادی از کشور هلند در زیر سطح آب دریا هستند (با خشک نمودن دریا توسط این دریابندها)  سیل مناطق زیادی را نابود کند.

ادامه خواندن فاجعه های مهندسی: سیل 1953 دریای شمالی – هلند (قسمت 1)

برجی که با برخورد هواپیما هم فرو نریخت!

در تاریخ 28 جولای سال 1945, درست در اواخر جنگ جهانی دوم, سرهنگ ویلیام فرانکلین اسمیت که یک فروند هواپیمای بمب افکن B-25بم25 Mitchell Bomber اسمیت جونیرد)  Mitchell را از بوستن به سمت فرودگاه LaGuardia هدایت میکرد, زمانی که بر فراز شهر نیویورک رسید درخواست فرود خود را به برج مراقبت اعلام کرد. با توجه به مه غلیظی که وجود داشت به او گفته شد امکان فرود در حال حاضر وجود ندارد. اما وی ترجیح داد در هر صورت فرود بیاید. و البته با توجه به مه غلیظ وی مسیر خود را گم کرد و هواپیمای B-25 خود را به ضلع شمالی ساختمان امپایر استیت بین طبقات 78 و 80 ام کوباند. که این تصادف باعث بوجود آمدن یک حفره 18 در 20 فوتی در ساختمان امپایر استیت شد.

ادامه خواندن برجی که با برخورد هواپیما هم فرو نریخت!

طبقه نرم و نحوه مقاومسازی آن در برابر زلزله

در 17 ژانویه سال 1994 میلادی, یک زلزله با بزرگی 6.7  ریشتر منطقه Reseda در کالیفرنیا را لرزاند. این زلزله که به زلزله نرثریدج (Northridge Earthquake) معروف شد باعث شد توجه مهندسین به اشکالی که در ساخت و ساز خانه های این منطقه وجود داشت جلب شود. مشکلی که باعث تخریب هزاران خانه در شهرهای زلزله خیز آمریکا شده بود. چیزی که مشاهده شده بود ریزش طبقات بالایی ساختمانها بر روی طبقات پایینی آنها بود. طوری که طبقه پایینی کاملا از بین رفته بودند اما طبقات بالایی تقریبا سالم بودند. به ساختمانهایی که اینگونه تخریب شده اند ساختمانهای طبقه نرم میگویند. در زیر این اصطلاح را تعریف میکنیم:

ادامه خواندن طبقه نرم و نحوه مقاومسازی آن در برابر زلزله

بررسی اشکالات اجرایی در عکسهایی از زلزله ۸۲ بم (سری 3)

در این سری از مجموعه “بررسی اشکالات اجرایی در عکسهایی از زلزله 82 بم” به موضوع نما میپردازیم. در بحث زلزله و مقاومت کمتر به نما توجه میشود زیرا بسیاری از مهندسان به نما تنها از جنبه زیبایی آن مینگرند. در واقع درسی که از زلزله بم و زلزله های مشابه میتوان گرفت این است که در صورت سالم ماندن کامل یک ساختمان (سازه ساختمان) اگر تنها نمای آن ریزش کند باز خطرات ایجاد شده میتواند به قیمت جان ساکنین و یا افراد دیگر تمام شود.

 

جدا شدن و ریزش سنگهای نما در زلزله بم
جدا شدن و ریزش سنگهای نما در زلزله بم

ادامه خواندن بررسی اشکالات اجرایی در عکسهایی از زلزله ۸۲ بم (سری 3)

بررسی اشکالات اجرایی در عکسهایی از زلزله ۸۲ بم (سری 2)

سری دوم از بررسی اشکالات اجرایی در عکسهایی از زلزله 82 بم را تقدیم حضورتان میکنم. با توجه به تعداد زیاد این عکسها و نکات جالبی که در آنها وجود دارد سری های بیشتری از این مجموعه درحال آماده سازی است و به زودی در اختیار علاقه مندان قرار میگیرد.

 

استفاده از بادبند نامناسب و ناکارآمد که باعث شده قبل از اینکه بخواهد در مقابل نیروی جانبی مقاومت کند جدا شود.
استفاده از بادبند نامناسب و ناکارآمد که باعث شده قبل از اینکه بخواهد در مقابل نیروی جانبی مقاومت کند جدا شود.

 

ادامه خواندن بررسی اشکالات اجرایی در عکسهایی از زلزله ۸۲ بم (سری 2)

بررسی اشکالات اجرایی در عکسهایی از زلزله 82 بم (سری 1)

به دلیل کوچکی بیش از اندازه ورق اتصال بادبند - گاست پلیت - مشاهده میشود بادبند از محل اتصال به ورق جدا شده است
به دلیل کوچکی بیش از اندازه ورق اتصال بادبند - گاست پلیت - مشاهده میشود بادبند از محل اتصال به ورق جدا شده است

ادامه خواندن بررسی اشکالات اجرایی در عکسهایی از زلزله 82 بم (سری 1)

فاجعه های احتمالی در آینده

فاجعه های احتمالی برای سازه های آینده

هر چند ماه یکبار میشنویم یک جای دنیا سازه ای بس شگفت انگیز در حال ساخت است این ساختمانها و در کل سازه ها آنقدر پیشرفته و نوین هستند که شاید حتی از تخیلات آدمی نیز فراتر باشند.حال با این همه سازه عجیب و نامتعارف به نظر شما آینده ما چگونه خواهد بود؟ جهان آینده به چه صورت در خواهد آمد؟یک موضوعی که در این میان بسیار مهم است حوادثی است که ممکن است در پی ریزش و یا تخریب چنین سازه هایی برای بشر بوجود آید. مطمئنا اگر برای پیشگیری از چنین حوادثی اقدامات لازم صورت نگرفته باشد آینده ما با چنین سازه هایی نه تنها هیجان انگیز و جالب نخواهد بود بلکه ممکن است به قیمت جان انسانهای زیادی تمام شود.در گذشته اگر یک ساختمان ریزش میکرد حداکثر چند ده نفر جان خود را از دست میدادند. امروزه با ریزش یک برج حداکثر چند صد نفر جان خود را از دست خواهند داد ولی در آینده اگر یک ابر سازه ای ریزش کند شاید برای تعداد بسیار بیشتری خطر جانی داشته باشد. به همین دلیل با پیشرفت طرحهای عمرانی و معماری باید راهکارهای امنیتی جدی تری را نیز ارائه کنیم.در زیر برخی سازه های نسل جدید و آینده را که بسیار خبرساز بوده اند و شاید از نظر خیلی از افراد معجزه های عمرانی – معماری هستند را آورده ایم. همچنین آینده آنها را در صورت بوجود آمدن فاجعه های احتمالی بررسی کرده ایم. شاید بتوان با اینکار تجسم خوبی از خطرات احتمالی بدست آورد.

 

ادامه خواندن فاجعه های احتمالی در آینده

بررسی دلایل ریزش برجهای دوقلوی تجارت جهانی

دلایل ریزش برجهای دوقلوی تجارت جهانی پس از حمله تروریستی 11 سپتامبر

 

در سالهای پس از 11 سپتامبر 2001, مهندسین زیادی درباره علت ریزش برجهای دوقلو و عوامل آن تحقیق کرده اند. با بررسی مرحله به مرحله این ریزش میتوانیم عوامل زیر را در توجیه نحوه ریزش برجهای دوقلو ارائه دهیم:

1-      ضربه وارد شده توسط هواپیماها:

زمانی که جتهای بوئینگ به برجهای دوقلو برخورد کردند بیش از 10000 گالن سوخت جت باعث ایجاد یک توپ آتشین بسیار عظیم شد. اما چیزی که قابل توجه است این است که ضربه وارد شده توسط هواپیماها باعث ریزش برجها نشد. همانند بسیاری از برجها و ساختمانها, برجهای دوقلو نیز طوری طراحی شده بودند که در صورت شکست یک سیستم باربری, بار آن سیستم به سیستم باربری دیگری وارد شود (گیرداری اضافه). هر یک از برجها دارای 244 ستون در حول هسته مرکزی خود بوده اند که با از بین رفتن برخی از این ستونها بار آنها به ستونهای سالم منتقل شد.

ادامه خواندن بررسی دلایل ریزش برجهای دوقلوی تجارت جهانی

شکست شکست ناپذیرها! – ماشین آلات سنگین معدن

واژگونی کاترپیلارها - کامیونهای غول پیکر معدن

احتمالا شما هم با برخی ماشین آلات سنگینی که در معادن و حفاری استفاده میشوند آشنا هستید. برخی از این ماشین آلات در سایت سیویلتکت معرفی شده اند و برخی دیگر در آینده معرفی میشوند.اما حجم خاک و سنگی که باید از معادن استخراج شود بسیار زیاد است و برای اینکار نمیتوان از کامیونهای معمولی استفاده کرد. به همین دلیل کامیونهای بسیار عظیمی برای این منظور ساخته شده اند که غولهای حمل و نقل نام گرفته اند. این کامیونها با قدرت عظیمی که دارند میتوانند حجم بسیار زیادی از مواد را به راحتی از محیطهای صعب العبور جابجا کنند. شاید قدرت این ماشینهای سنگین در مقایسه با کامیونهای معمولی بصورت غیر قابل مقایسه ای زیاد باشند. اما باز هم در برخی موارد جوابگوی نیاز بشر نیستند! در ادامه مطلب تصاویری از واژگونی این غولهای حمل و نقل آورده شده است.

ادامه خواندن شکست شکست ناپذیرها! – ماشین آلات سنگین معدن

تصادف بیل مکانیکی معکوس با پل بتنی!

در طی یک حادثه عجیب در روز 13 فوریه سال 2006 میلادی یک دستگاه بیل مکانیکی معکوس با پل خیابان Hall  در کانزاس (آمریکا) تصادف کرد و باعث خرابی قسمتی از پل شد.

 

تخریب پل بر اثر تصادف بیل مکانیکی معکوس با آن

ادامه خواندن تصادف بیل مکانیکی معکوس با پل بتنی!